Värme och ventilation
Uppvärmningen i flertalet av våra hus består av ett vattenburet värmesystem. Inomhustemperaturen regleras centralt och värmen styrs automatiskt av utomhustemperaturen. Elementen är därför olika varma beroende på hur varmt eller kallt det är utomhus. Eftersom din hand är 35 grader varm kan elementen kännas kalla även om de avger värme.
Vår målsättning är att temperaturen i lägenheterna ska ligga på cirka 20 grader. Vi jobbar aktivt för att justera värmesystemet så att vi kan tillhandahålla en konstant temperatur kring 20 grader. Om du upplever att det är kallt i din lägenhet kan du göra en serviceanmälan till vår kundtjänst. Mät gärna själv temperaturen innan du gör en anmälan. Temperaturen ska mätas en meter från golvet mitt i rummet.
Drag i lägenheten
Drag uppstår då en dörr eller ett fönster står på glänt eller då dörrar och fönster behöver tätas. Observera att det ska komma in en viss andel luft genom fönstren så att det inte blir helt tätt. Kallras från fönster och drag i lägenheten är ett vanligt problem som är svårt att komma tillrätta med. Försök att möblera så att du inte sitter i närheten av fönster, balkong eller ytterdörr.
Ventilation
Det mest effektiva sättet att få bort förorenad luft och fukt i lägenheten är att vädra. Gör detta snabbt och effektivt genom tvärdrag i fem minuter. Vid snabb vädring byts enbart luften ut och lägenheten hinner inte kylas ner. Om du vill vädra ut matos, öppna inte köksfönstret eftersom luften i köket då bildar övertryck som driver oset vidare ut i resten av lägenheten. Öppna i stället fönstret i ett rum intill och håll köksdörren stängd. Matoset sugs då effektivt ut genom spisfläkt och övriga köksventiler. Vädra aldrig ur lägenheten genom att öppna dörren till trapphuset.
Ventilationen fungerar bäst om ventilerna i lägenheten är rena. Försök att göra rent dem två till tre gånger om året. Låt ventilen sitta och använd en fuktig trasa till att rensa första biten av kanalen och runt ventilen. Täpp aldrig till ventiler eller ändra inställning på mittentallriken.
Spiskåpan bör rengöras en gång i månaden om du lagar mat varje dag. Hela filtret kan diskas i maskin. Annars kan ni krama ur filterduken som sitter inuti filtret i varmt vatten med diskmedel. Du kan själva byta lampa i spiskåpan om du fäller ner skärmen och skruvar loss lampglaset.
Tecken på att ventilationen inte fungerar:
- Det luktar instängt
- Det bildas ofta kondens på fönsterglaset
- Det finns mögelangrepp inomhus, till exempel i badrummet
Åtgärder:
- Vädra oftare
- Öppna tilluftsventilerna
- Rengör tilluftsventilerna och eventuella filter i ventiler och fläktar, till exempel spiskåpan
- Försök hitta luktkällan och eliminera den. Mögel kan i regel tvättas bort med desinfektionsmedel